Het belangrijkste onderdeel van een bed & breakfast is het bed. Het bed is de plek waar de bezoekers de meeste tijd in doorbrengen. Daarom is de keuze voor het juiste bed een van de belangrijkste beslissingen die je als B&B eigenaar gaat maken. Je kunt de mooiste B&B creëren met de perfecte aankleding en locatie, maar als de gasten geen goede nachtrust hebben gehad, zullen ze niet terugkomen. Waar moet je dus op letten bij de aanschaf van een bed?

Afmetingen

Gasten slapen graag in een groot bed, daarom is het belangrijk om het grootste bed aan te schaffen wat er in jouw kamer past. Minimaal 160 centimeter breed zou ideaal zijn. Gasten zijn thuis vaak een groot bed gewend en slapen daarom liever niet in een kleiner bed als ze op vakantie zijn. Toch, moet het bed niet de volledige kamer in beslag nemen. Het is belangrijk dat gasten aan beide kanten van het bed kunnen lopen en het liefst ook een nachtkastje hebben met een stopcontact. Als een volledig kastje niet past, kan een plankje ook al uitkomst bieden. 

Doelpubliek

Als je een bed gaat aanschaffen voor in je B&B is het belangrijk om rekening te houden met je doelpubliek. Op wie richt je B&B zich en wat zijn hun wensen? Ligt je B&B in een mooi natuurgebied waar veel gewandeld wordt? Dan is de kans groot dat er veel wandelgroepen komen die wel een kamer willen delen, maar geen bed.

Staat de B&B juist in een romantische omgeving waar veel koppels komen? Dan is het handig om een bed aan te schaffen die extra groot is, zodat ze heerlijk, breed kunnen slapen.

Is de doelgroep juist gepensioneerden? Dan zul je vooral moeten letten op comfort. Met de jaren komen ook de lichamelijke klachten. Een groot deel van de gepensioneerde in Nederland heeft last van aanhoudende rug- of gewrichtspijn. 

Een goed bed voor mensen met rugklachten is een waterbed. Een waterbed werkt zeer goed bij rugklachten, omdat de druk op de rug verkleind wordt. Daarnaast vormt de watermatras zich naar de natuurlijke vorm van het lichaam en heeft een watermatras warmte-elementen waardoor de spieren beter kunnen ontspannen. 

De ombouw van het bed

De ombouw van het bed bepaalt voor een groot gedeelte de inrichting van de kamer en heeft daarom een grote invloed op de sfeer. Hoewel, de vormgeving dus zeer belangrijk is, is het ook belangrijk om naar de praktische kant te kijken.

Zo raden we het af om een bedombouw aan te schaffen waarbij je ook een voetenbord hebt. Lange gasten liggen zo oncomfortabel.
Als bedombouw is hout het meest hygiënisch. Dit is gemakkelijk schoon te houden en er kunnen geen haren in blijven hangen. Het houten hoofdbord moet massief zijn, zodat je het gemakkelijker schoon kunt maken.